Kako da se najbolje spremim za viziranje u američkoj ambasadi?

Kako da se najbolje spremim za viziranje u američkoj ambasadi?

Viziranje za Work and Travel odnosno Internship program.

Termin koji poslednjih godina izaziva više strave i užasa nego sve babaroge zajedno kojima su nas plašili kada smo bili mali. Prolaznost na viziranju je kao lepa devojka – svi pričaju o njoj, svi se zanimaju za nju, svi znaju neke ,,inside info”, međutim zaista ih je malo koji su imali priliku s njom se rukovati, a kamoli nešto više. Pročitajte do kraja tekst koji smo pripremili za vas i saznajte zašto sam čin ulaska u zgradu i razgovor sa čovekom koji će vam dati parče papira ne mora da bude najteža stvar na svetu.

Kako da se najbolje spremite za viziranje u američkoj ambasadi?

Ok, ok. Prijavili ste se na Work and Travel odnosno Internship program, dobili posao, dokumenti su tu i zakazano vam je viziranje. Došao je taj momenat koji ste toliko dugo čekali. Listate malo po društvenim mrežama. Iskustva su različita i vrlo lična, a tenzija naravno raste. Šta ako? Pitanje koje počinje da se uvlači u svaki segment vašeg dana.

Šta ako? Dobijete vizu? Ok, super.

Šta ako? Ne dobijete vizu? Ok, pa i to je u redu. Znači imaćete neki drugi plan za leto.

Ne postoji magični trik, vudu ritual ili sakralni objekat koji vam može pomoći da dobijete vizu. Ali postoji jedna osoba koja može. A ta osoba ste upravo VI! Zvuči dosta jednostavno i čudno, međutim sami sebi možete najviše pomoći. Ono što možete da učinite da povećate svoje šanse za prolaznost na viziranju jeste da date sve od sebe na fakultetu i trudite se da polažete ispite sa što boljim ocenama.

Odrasli ste ljudi, pohađate fakultet i budući ste akademski građani ove zemlje. Polako, sada već sami, donosite krupne odluke koje se tiču vaše bliže budućnosti. Neka ova bude jedna u nizu koja će vam doneti mnoštvo divnih trenutaka, uspomena i dragih prijateljstava.

Dosta je vremena ispred vas do momenta viziranja i taj period treba da iskoristite  na najbolji mogući način. A kada dođe dan viziranja, pucajte od samopouzdanja i podesite svoj ,,mindset” na razmišljanje: ,,Dobar dan, ja sam danas došao/la po svoju vizu”.

Kako pristupiti činu viziranja i konzulu?

Viziranje u američkoj ambasadi treba da shvatite kao jedan jednostavan čin gde ćete odgovoriti na nekoliko pitanja na engleskom jeziku i dobiti svoju J1 vizu. Samopouzdanje i relaksiranost su vaši saveznici ovde. Nemate razloga za brigu, strah, nepoverenje i sve one emocije koje se javljaju kad se nečega plašimo. Već ste prošli kroz dva, možda i tri, intervjua do ovog poslednjeg i svi ljudi koji su deo ovog procesa su vam dali zeleno svetlo. Vi ste odličan kandidat za program kulturne razmene i znate da ćete predstaviti zemlju odakle dolazite u najlepšem svetlu, kao i da ćete puno toga naučiti o američkoj kulturi i ljudima.

Srećno svima u narednoj sezoni.
Vaš AS.