Bartender pozicija – OH, I WISH I KNEW THAT!

Bartender pozicija – OH, I WISH I KNEW THAT!

Veliki pozdrav svima!

Želeli bismo da vas upoznamo sa novom rubrikom na blog sekciji našeg sajta. U pitanju je rubrika ,,Oh, I wish I knew that!’’ koja ima za cilj da vas što bolje pripremi za boravak u Americi. Možete očekivati dosta korisnih saveta i informacija koje se tiču prvenstveno posla, a zatim i svakodnevnice američke kulture.

Narednih nekoliko meseci koji su pred vama trebalo bi maksimalno posvetiti fakultetu kako, u danima pred viziranje u ambasadi (naročito u famoznom maju mesecu), ne bi molili za pomoć Boga, Budu, Alaha i ostala božanstva poznata čoveku. ,,Sorry, but it’s too late then 😉 ’’.

Nakon prijateljskog saveta koji ste dobili, American Spirit je za vas pripremio i tekst koji će vam biti od velike koristi tokom Internship, odnosno Work & Travel programa. Sigurno će neki od vas dobiti priliku da rade u baru i naš zajednički cilj je da vas što bolje pripremimo za to.

Naravno da nije svejedno ukoliko ste odranije upoznati sa osnovnim pojmovima koji se koriste u baru ili ako prvi put čujete za njih. Poslednje što svi (poslodavac, gost, vi i mi) želimo je da na pitanje: ,,Can you please tell me what is your house whiskey?’’ napravite facu kao da su vas pitali ime glavnog grada Tanzanije u tri ujutro.

,,Smell the fart acting’’ kako bi Joey rekao 🙂

Vreme je da se uozbiljimo! A možemo početi sa primerom koji smo upotrebili malopre. Dakle, sva alkoholna pića u baru su podeljena u tri kategorije: Well, Call i Premium.

  • Well (house) pića su uglavnom pića ,,najnižeg’’ kvaliteta i najpovoljnija. Dakle, ukoliko ne precizirate brend pića koji želite najverovatnije ćete biti posluženi pićem koje se nalazi na well polici. Fun fact: uprkos uvreženom mišljenju kod nas da je pojam viskija – Jack Daniels, u Americi ga smatraju za zonsku ligu viskija.
  • Call pića su za nijansu boljeg kvaliteta u odnosu na well kategoriju. Gosti uglavnom kada poručuju call piće znaju koji brend vodke, džina ili viskija žele. Primer bi bio ,,Tanqueray’’ džin i tonik.
  • Premium kategorija pića je najbolje što određeni bar nudi. Ovu vrstu gosti obično poručuju kada piće ne mešaju sa sodom, kolom i sličnim bezalkoholnim pićima. Kada gost pije premium kategoriju znajte da je to čovek koji zna da uživa, ,,Jaguar‘‘ na parkingu je najverovatnije njegov i ostavlja najbolji tip.

SADA BI VAS ZAMOLILI ZA POTPUNU PAŽNJU I KONCENTRACIJU!

Jer, ovaj savet koji ćemo vam sada dati može da vam umnogome pomogne da prodaju u baru, a time i svoj tips, povećate tako da i vi i poslodavac odete kući te večeri sa povećim smeškom na licu.

Kada god vam gost poruči piće, a da nije precizirao koji brend želi, UVEK, ALI UVEK pitajte da li ima preferenciju u pogledu brenda? Ne biste verovali koliko se puta u toku smene desi da vam neko poruči vodka – soda, rum – kola, džin – tonik. I naravno da nije svejedno da li je ta vodka Gray Goose ili Sobieski. U nekim barovima cenovni rang među kategorijama pića se kreće $8, $10 i $14. Posle par tura razlika na računu koju gost treba da plati nije zanemarljiva. I tako na svakom gostu dobijate veći tip jednim jednostavnim pitanjem koje ne treba da vas mrzi da pitate.

Naučite koji viski/vodka/tekila/rum/džin pripadaju kojoj kategoriji i uvek ih posavetujte da se opredele za premium kategoriju. Ukoliko tokom Internship i Wok & Travel programa budete radili u nekom od ekskluzivnijih lokacija koje American Spirit ima u svojoj ponudi klijentela koja tu dolazi ne mari baš puno da li je konačan račun viši za par dolara, a vi ćete to i te kako osetiti. Zahvalićete nam se posle 😉

Hajde da nastavimo dalje sa Uncama (oz). Nasuprot barovima kod nas, u Americi bartenderi koriste unce umesto mililitara. No big deal, nije tako strašno kao što zvuči. Jedan standardan ,,shot’’ kod nas iznosi 0,03 ml, dok je ta vrednost približno jednaka 1 oz. U zavisnosti od bara u kojem radite točićete 1 ili 1 ¼ oz kao regularan ,,shot’’.

Sledeća stvar koju većina barova koristi svakodnevno je Simple Syrup. U suštini predstavlja mešavinu šećera i vode najčešće u razmeri 1:1. Sour Mix predstavlja kombinaciju Simple Syrup-a i soka od limuna/limete i koristi se veoma često prilikom pravljenja koktela.

Neko voli da pije piće sa ledom, neko bez leda. Termin Neat se koristi kada gost želi piće bez leda, a On the rocks sa ledom. Često ćete imati priliku da čujete za Maraschino cherries, višnje koje se najčešće upotrebavljaju kao dekoracija za koktele. Ukoliko budete imali prilike potražite ih od ,,Luxardo’’ proizvođača, odlične su.

Bitters su takođe neizostavni sastojak mnogih koktela. U pitanju je kombinacija bilja, voća i začina. Zanimljivo je da su neki od njih u početku korišćeni u medicinske svrhe a potom pronašli put do većine barova. Neki od najpoznatijih su: Angostura, Free Brothers, Peychaud’s, Regan’s. Shaken vs Stirred – kada gost želi ,,shaken” koktel tada u šejkeru snažno mućkamo koktel i led, a kada je u pitanju ,,stirred” tada se koktel i led lagano promešaju barskom kašikom kako se koktel ne bi razblažio.

Završili bi sa par predmeta koje ćete koristiti svakodnevno i koje svaki bar poseduje, a čije nazive treba da znate na engleskom jeziku.

                         Jigger

                  Strainer

               Speed pourer

               Fruit peeler

Još jednu bitnu stvar bismo želeli da napomenemo koja se više tiče učesnika Internship nego Work & Travel programa, a to je TIPS Certificate. TIPS (Training for Intervention Procedures) Certificate je licenca koja je obavezna u većini saveznih država i u suštini predstavlja test koji morate da položite ukoliko želite da radite na poziciji koja podrazumeva prodaju alkohola. Test se polaže online, traje nekoliko sati i košta nekoliko desetina dolara.

Nadamo se da ste da ste naučili nešto novo i da će vam ovaj tekst koristiti prilikom boravka u Americi. American Spirit želi samo najbolje za svoje studente te je iz tog razloga i nastao blog na temu ,,Oh I wish I knew that‘‘.

Očekujte uskoro još dosta korisnih tekstova.

Stay tunned.

American Spirit.